Plesom protiv Parkinsa

Povodom nedavnog obilježavanja dana koji je posvećen borbi protiv Parkinsonove bolesti Plesni centar Zagreb by Nicolas nastupom svojih plesača uljepšao je prijem aktivista, a Nicolas i Ksenija su u prigodnom intervjuu za portal ZdravaKrava.hr odgovorili na pitanja kako plesom možete djelovati protiv simptoma te bolesti. Klikom na link pročitajte čitav tekst, a ispod prenosimo odgovore Nicolasa i Ksenije.

 

 

1. Imate li i koliko iskustva u radu s oboljelima od Parkinsonove bolesti?

Učili smo plesati mnoge polaznike oboljele od dijabetesa, kardio-vaskularnih bolesti, neuroloških bolesti, bolesti poremećaja centra za ravnotežu i druge.
No, nemamo konkretno saznanja o tome da li je netko od naših plesnih učenika bio oboljeli baš od Parkinsonove bolesti.

2. Zašto je upravo tango dobra terapija za Parkinsonovu bolest?

Znanstveno je dokazano da tango poboljšava pokretljivost tijela i održavanje ravnoteže. Osim fizičkog, istraživači napominju da “terapija tangom” ima i dodatnu prednost, a to je socijalni aspekt plesa koji utječe na kvalitetu života oboljelih osoba.

No, sigurni smo, jer smo kroz svoju dugogodišnju plesnu praksu imali niz primjera i dobili niz dokaza, kako su i ostali plesovi jednako sudjelovali u psihičkom i fizičkom oporavku osoba oboljelih od raznih bolesti, a također se pokazali i kao izvrsna prevencija od oboljevanja. Inače, ples koji se sastoji od komponenata pokreta i glazbe, stimulira kognitivne sposobnosti mozga, pa je tako centar za ravnotežu stalno aktivan i na taj način sprečava razvoj određenih bolesti.

3. Smatrate li da je tango u dovoljnoj mjeri prepoznat kao terapija kod oboljelih od Parkinsonove bolesti?

Tango, baš kao i ostali plesovi sličnog karaktera, prema našem mišljenju nisu dovoljno prepoznati i korišteni u svrhu oboljelih kako od Parkinsonove bolesti, tako i drugih bolesti. Foxtrot, engleski valcer, rumba, paso doble, bolero, merengue…su neki od plesova koji svakako pomažu u prevenciji i liječenju Parkinsonove i ostalih bolesti.

Ksenija Plušćec Quesnoit i Nicolas Quesnoit

Želim plesati

Prijavite se bez obaveza. Kontaktirat ćemo vas u najkraćem roku.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Radno vrijeme recepcije:

pon do pet: od 14:00 do 22:00 sata

sub: od 10:00 do 14:00 sati,
od 17:30 do 21:30 sati

ned: ne radimo

Naša adresa i kontakti su:

tel: +385 1 7779 412 / +385 98 9157 443
mail: [email protected]
adresa: Ozaljska 93, Zagreb

vimeo
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram