HIP HOP je najintenzivnija vrsta plesa

Mnogi su razlozi zašto bismo trebali poticati našu djecu na vježbanje – radi razvijanja motorike, previše vremena koje dnevno provedu sjedeći ispred knjige i elektronskih uređaja, da ne spominjemo problem prekomjerne težine (uzročnika mnogih zdravstvenih tegoba) koji čak i u Hrvatskoj polako prerasta u epidemiju.

James Sallis, istaknuti profesor iz područja obitelji i preventivne medicine s University of California, San Diego, i autor studije objavljene 2015. godine u časopisu Pediatrics, Američkog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, djeci preporuča jedan sat umjerenog do intenzivnog vježbanja na dan, no mnoga ne postižu taj cilj – posebno djevojčice, koje se smatraju manje aktivnima od dječaka.

Studijom profesora Sallisa promatrane su razine aktivnosti 264 djece u dobi od 5-10 godina te 11-18, no ovdje ćemo se koncentrirati na rezultate grupe djece u dobi do 10 godina kojoj su mjerili intenzitet pokreta pri vježbanju. Istraživanje je uključilo razine intenziteta vježbanja 66 različitih plesova – od baleta, jazz dancea, hip-hopa, flamenca, salse i stepa, do swinga i društvenih plesova.

Hip Hop za djecu i mladež

Rezultati studije su izuzetno zanimljivi.

Hip-hop se pokazao kao najintenzivnija vrsta plesa pri kojem se 57% vremena posvećuje umjerenoj prema intenzivnoj vježbi. Jazz dance je zauzeo drugo mjesto, a slijede ga step, salsa i, konačno balet, pri kojem se samo 30% vremena umjereno ili intenzivno vježba (ostatak se vremena provodi u istezanju, stajanju i slušanju profesora).

Hip hop se pokazao kao ples izvrstan za aerobno i anaerobno vježbanje kojim se pospješuje i učvršćivanje mišića tijela te stimuliranje uma. Svaki put kada se dovrši korak tijekom ovog plesa, tijelo radi aerobno. No kada se mišići „izazivaju“ učenjem kompleksnijih figura i plesnih rutina, vježba se anaerobno i time se postižu tonirani i snažni mišići, a zglobovima omogućuje veća fleksibilnost i elastičnost.

Hip Hop ples u plesnom centru Zagreb by Nicolas

 

Osim navedenog, imajte na umu da će plesanje hip hopa biti uzbudljivo vašem djetetu. Također, ples u grupi potiče dijeljenje iskustava te međusobno podržavanje i suradnju.

 

I na kraju ponovimo – hip hop je izvrstan vid mentalnog i fizičkog vježbanja – učenje novih plesnih figura zahtijeva korištenje raznih grupa mišića, a stimulira i um i tijelo – napor koji dijete ulaže u učenje novih pokreta te slaganje kombinacija i pamćenje cijelih plesnih rutina omogućuje djetetu vrhunsku mentalnu i fizičku vježbu.

Želim plesati

Prijavite se bez obaveza. Kontaktirat ćemo vas u najkraćem roku.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Radno vrijeme recepcije:

pon do pet: od 14:00 do 22:00 sata

sub: od 10:00 do 14:00 sati,
od 17:30 do 21:30 sati

ned: ne radimo

Naša adresa i kontakti su:

tel: +385 1 7779 412 / +385 98 9157 443
mail: [email protected]
adresa: Ozaljska 93, Zagreb

vimeo
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram